Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
5 Broken Cameras - Eye On Palestine 5 Broken Cameras

5 Broken Cameras

Een film van Emad Burnat & Guy Davidi

Docu I 2011 I 94′

De Palestijnse boer Emad woont in Bil’in, een dorpje in de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Hij koopt zijn eerste camera wanneer zijn vierde zoon Gibrel wordt geboren. Met de camera wil hij volgen hoe Gibrel opgroeit. Maar op dat ogenblik start Israël met de bouw van een scheidingsmuur die de Palestijnse dorpen scheiden van de oprukkende Joodse nederzettingen. Daarbij wordt heel wat Palestijnse grond ingepalmd. Ook dat legt Emad vast met zijn camera. Hij registreert onder andere hoe Israëlische bulldozers Palestijnse olijfbomen vernielen. Israëlische arbeiders en soldaten intimideren hem geregeld. Tijdens het filmen sneuvelt de ene camera na de andere. Maar Emad blijft filmen. Elke camera vertelt een ander stuk van het verhaal. Het leven van zijn opgroeiend zoontje loopt als een rode draad door de documentaire. De Palestijnen reageren met wekelijkse vreedzame protestacties op de bouw van de muur. Het verzet neemt toe en uit de hele wereld (ook uit Israël) komen activisten het verzet vervoegen. De strijd wordt alsmaar grimmiger en eist zelfs dodelijke slachtoffers. Ondanks de smeekbeden van zijn vrouw, die vreest voor represailles blijft Emad filmen. Zo maakt hij een indringend en vooral persoonlijk document over de strijd van zijn dorpsgenoten tegen geweld en onderdrukking. (bekroond met de IDFA publieksprijs in 2011)

 

Emad Burnat is een Palestijnse freelance cameraman en fotograaf. Hij heeft bijgedragen aan een aantal documentaires, waaronder ‘Bil’in My Love’, ‘Palestine Kids’, ‘Open Close’ en ‘Interrupted Streams’. Hij is coproducer, codirector, verteller en cameraman van de allereerste Palestijnse film genomineerd voor de beste documentaire door A.M.P.A.S. Het veelgeprezen ‘5 Broken Cameras’ is een zeer persoonlijk, uit de eerste hand verslag van het leven en het geweldloos verzet in Bil’in.

Born in Jaffa, Guy Davidi is a documentary filmmaker and teacher who has been directing, editing, and shooting films since the age of 16. His short documentaries include In Working Progress, Keywords, and Women Defying Barriers; his first feature film, Interrupted Streams, premiered in 2010 at the Jerusalem Film Festival.

http://www.kinolorber.com/5brokencameras/