Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
INFILTRATORS + CONDOM LEAD - Eye On Palestine INFILTRATORS + CONDOM LEAD

INFILTRATORS + CONDOM LEAD

Infiltrators

Een film van Khaled Jarrar gevolgd door een Q&A met Gaëtan Harem.

docu I 70’I 2012

The checkpoint is closed: “Detour, detour!” shouts a taxi driver, announcing the beginning of yet another uncertain search for a way around the barriers curtailing Palestinian movement in the West Bank.

Met een kleine handcamera observeert artiest en filmmaker Khaled Jarrar mensen aan de apartheidsmuur in de Palestijnse gebieden die de gevaarlijke en moeilijke oversteek naar Israël wagen en de smokkelaars die hen assisteren. Ze staan onder de constante dreiging ontdekt te worden door grenspatrouilles. Met aandrang en directheid documenteert Jarrar hun inspanningen. Het resultaat is een meeslepende film die de strijd en vastberadenheid vastlegt van diegenen wiens leven verstoord werd door de muur.

 

Khaled Jarrar (1976) is een Palestijns kunstenaar die werkt met fotografie, video, en performances om de problematische situatie in zijn geboorteland en in het bijzonder de kwestie van de erkenning van de staat Palestina en het militaristische discours in dat verband te bevragen. Hij gebruikt zijn artistieke praktijk als een manier om te reflecteren over kwesties als conflict, natie en verbondenheid. Het gegeven van het staatsgezag is een terugkerend thema: voor zijn project Live and Work in Palestina ontwierp Jarrar een Palestijnse paspoortstempel, die vervolgens aan toeristen die aankomen in Palestina werd aangeboden. Jarrar construeerde recent een imposante betonnen muur die zich uitstrekt over de lengte van Ayyam Gallery Londen als allegorie voor de moeilijkheden ervaren door de bewoners die de apartheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever moeten confronteren om hun huizen in Palestina te bereiken. Daarnaast is Jarrar een award-winnende filmmaker wiens recente documentaire , The Infiltrators ( 2012 ), diverse onderscheidingen heeft gewonnen op het 9de Dubai International Film Festival. Khaled Jarrar woont en werkt in Ramallah , Palestina.

 

Infiltrators “the trailer”, A film by Khaled Jarrar from Idioms Film on Vimeo.

 

+

 

Condom Lead

Ahmad & Mohammed Abou Nasser

kort film I 2013 I 15′

De titel “Condom Lead” is een verdraaiing van de naam “Cast Lead”, de brute 22-dagen durende oorlog tegen de Gazastrook in 2008-2009 die deze kortfilm inspireerde. De regisseurs, identieke tweelingsbroers Ahmed en Mohammed Abou Nasser belichten op artistieke wijze een zelden getoond neveneffect van oorlog. In een intieme scene die zich dagelijks kan afspelen tussen koppels in een oorlog, toont de film hoe de menselijke verlangens vervagen te midden van het oorverdovende geluid van explosies. In slechts een dag gefilmd, is deze mooie en menselijke kortfilm de eerste Palestijnse film die een nominatie op het filmfestival van Cannes in de wacht sleepte.

 

Ahmad en Mohammed Abou Nasser werden geboren in Gaza in 1988, een jaar nadat de laatste bioscopen in Gaza sloten. De identieke tweelingbroers ontwikkelden hun passie voor cinema met de hulp van de Palestijnse filmmaker Khalil Al Mozian. Sinds het winnen van de AM Qattan Foundation’s Young Artist of the Year Award in 2010 met een serie posters voor fictieve speelfilms vernoemd naar de campagnes van het Israëli Defence Force (IDF) getiteld ‘Gazawood’ en ‘Colourful Journey’, hebben ze hun werk kunnen tonen in Londen, Austin en Manchester.

 

CONDOM LEAD official trailer from Made in Palestine project on Vimeo.

http://madeinpalproj.tumblr.com/