Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
Al Jisser + This Mined Land of Ours - Eye On Palestine Al Jisser + This Mined Land of Ours

Al Jisser + This Mined Land of Ours

Al-Jisser

Subversive Films

An image: a people crosses a broken bridge. Their flight across the remnants of the Allenby Bridge in June 1967 is spurred by memories of the horrors of 1948. But rather than a memory, this latest crossing is now entering the eternal present, becoming a timeless celluloid incantation – part mantra, part curse.

ALJISSER-Cover

Een programmaboekje (48 pagina’s) en een éénkanaals video (25 minuten, in een cyclus)
Een beeld: een volk steekt een kapotte brug over. Aangespoord door de herinneringen aan de gruwel van 1948 vluchten ze in 1967 over de restanten van de Allenby Brug. Maar in plaats van een herinnering, brengt deze meest recente oversteek hen in een eeuwig heden, het wordt een tijdsloze celluliode bezwering -deels een mantra, deels een vloek… Een volk steekt nu voor eeuwig een kapotte brug over, eindeloos hun doortocht herhalend – actoren die telkens opnieuw opgeroepen worden om de beduidende last te dragen van verschuivende filmische pedagogieën.

Al-Jisser is een mixed-media project dat gericht is op het onthullen en het ontwrichten van deze cine-historische dynamiek. Het combineert de praktijken rond film-onderzoek, manipulatie van videobeelden en kritische teksten. Het stelt ideeën in vraag rond “eigendom” en “autonomie” gerelateerd aan historisch beeldmateriaal.

+

This Mined Land of Ours

Mirna Bamieh’s video-installatie This Mined Land of Ours duurt nauwelijks twee minuten maar is een echt huzarenstukje. Het basismateriaal bestaat uit online filmpjes gemaakt met mobiele telefoons op 15 mei, de dag waarop de Nakba herdacht wordt, de verdrijving van de Palestijnen in 1948. Op die dag in 2011 probeerden Palestijnen die in Syrië leven, de grens met Israël over te steken op de Bezette Golan Hoogvlakte. Bamieh heeft dit materiaal digitaal bewerkt, beeld per beeld het landschap uitgewist, zodat alleen een vreemdsoortige optocht overblijft, tekenfilm figuurtjes die zich door een blank landschap slingeren.
Het mijnenveld en de overschrijding van de grens maken plaats voor een bevreemdende esthetiek.

Mirna Bamieh is een kunstenaar uit Jeruzalem, Palestina, en leeft momenteel in Beiroet, Libanon, na haar inschrijving in het Ashkal Alwan Home Works studieprogamma (2013/14). Bahiem behaalde een Bachelor in de psychologie aan de Birzeit Universiteit in Ramallah in 2006, en een Master in Fijne Kunsten aan de Bezalel Academy for Arts and Design in Tel Aviv. Haar huidige artistieke interesses zijn: de idee van vergankelijke ruimtes en de geschiedenis van deze ruimtes, en hoe ze kunnen worden ge(re)construeerd. Ze nam deel aan een aantal lokale en internationale kunstmanifestaties, zoals “Artist of the Year Award 2012” met A.M. Qattan Foundation, Ramallah, 2012, en Mosaic Rooms, Londen, 2013. MFA Graduate Show, Bezalel Academy, Tel Aviv, 2013. “Her & Now” in Laznia Centre for Contemporary Art, Polen, 2011. “Young Palestinian Artists exhibition” in het Etnografisch en Kunst Museum van de Birzeit Universiteit, 2011. “Exhaustion” Jeruzalem Show IV, Jeruzalem, 2010.

Ze nam deel aan verschillende kunstresidenties: Kathmandu Contemporary Art Center (KCAC), Kathmandu, Nepal. Juli – September 2013. Delfina Foundation, Londen, UK, Juli – September 2012. Global Arts Village, New Delhi, India, Juli – Oktober 2007.

 

Vernissage op  24/3 om 18u van de expo’s Al-Jisser, This mined land of ours en Disarming Design in KVS-Atrium (onder KVS-Bol)

expo van 25/03 > 29/03 telkens van 16:00 in KVS-Atrium