Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
KAREL ARNAUT IN GESPREK MET AMIRA HASS: Verslaggeving onder bezetting en kolonisering - Eye On Palestine KAREL ARNAUT IN GESPREK MET AMIRA HASS: Verslaggeving onder bezetting en kolonisering

KAREL ARNAUT IN GESPREK MET AMIRA HASS: Verslaggeving onder bezetting en kolonisering

De kritische journalistiek krijgt het doorgaans hard te verduren waar er oorlog en bezetting heerst. Woord en beeld maken deel uit van de machtsstrijd over de realiteit die de verschillende partijen van een conflict bij het publiek willen brengen. Dat geldt ook voor de Israëlische militaire bezetting van de Palestijnse gebieden.

Hoe moeilijk is het om aan kritische verslaggeving te doen in een koloniale context? Welk beeld brengen de media over de Palestijnse bezetting? Behoort het tot de taak van een journalist om zich kritisch uit te laten over schendingen van het internationaal recht of de mensenrechten of moet hij/zij zich beperken tot het registreren en verslaan van feiten en gebeurtenissen? Hoe moeilijk is het als Israëlische om over een conflict te berichten waar haar eigen land betrokken partij is?

In een gesprek met Karel Arnaut zal Amira Hass het hebben over de verslaggeving en haar journalistieke ervaringen in de Palestijnse gebieden.

 

 

Amira Hass (1956) staat bekend als een van die zeldzame kritische Israëlische journalisten die geen blad voor de mond nemen. Ze leefde drie jaar in Gaza en woont tegenwoordig in Ramallah. Vanuit de bezette Palestijnse gebieden schrijft ze voor de Israëlische krant Haaretz over het dagelijkse leven onder de bezetting. Ze durft daarbij positie innemen tegenover mensenrechtenschendingen van welke kant ook. In eigen land krijgt ze veel tegenwind omdat ze vindt dat de Palestijnen het recht hebben om zich te verzetten tegen het fysieke en structurele geweld van de Israëlische bezetting.

Amira Hass won diverse prijzen zoals de World Press Freedom Hero (2000) van het Internationale Pers Instituut, de Guillermo Cano Internationale Prijs voor de Persvrijheid (2003) van UNESCO en de Prijs voor Persvrijheid (2009) van Verslaggevers zonder Grenzen.

Karel Arnaut is Professor in de Antropologie en verbonden aan het “Interculturalism, Migration and Minorities Research Centre” van de KULeuven. Hij  studeerde etnische kunst en antropologie aan de universiteiten van Gent en Oxford en doctoreerde in antropologie aan de UGent. Het vroegste deel van zijn onderzoek situeert zich in Ivoorkust en betreft publieke rituelen, sociale bewegingen, en stedelijke milities. Een ander onderzoeksthema betreft de menselijke zoo, als  historisch én hedendaags racistisch kijk- en kennisregime. Recentelijk richt Karel Arnaut zijn aandacht op transnationale praxis en vertogen in Brusselse buurten met een (deels Sub-Saharaanse) migratiegeschiedenis. Karel Arnaut is editor van het tijdschrift African Diaspora en voorzitter van vzw De Centrale (Gent).

 

Gratis toegang