Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
Laila and the Wolves + Ismael - Eye On Palestine Laila and the Wolves + Ismael

Laila and the Wolves + Ismael

Laila and the Wolves

Een film van Heiny Srour gevolgd door Q&A met regisseur zelf

docu I 90′ I 1984

Arabisch gesproken met Engelse ondertiteling

Leila and the Wolves is een docudrama over de strijd tegen de submissieve positie waar vrouwen in Libanon en Palestina gedurende de 20ste eeuw in gedwongen werden. Heiny Srour neemt ons mee langs de verschillende etappes in de geschiedenis en de specifieke rol die vrouwen en meisje telkens werden toebedeeld. Meerbepaald de link met oorlogszucht en hoe die patriarchie in stand hield, wordt geïllustreerd. De wolven naar waar wordt verwezen zijn de op geweld en macht beluste mannen. Visueel wordt de kijker verwend met vooral naar inhoud rake gekozen beelden, die telkens een uiteenlopende vorm van kracht bevatten.

HEINY SROUR SHOOTING LEILA

De in Parijs wonende Libanese regisseur Heiny Srour was de eerste vrouwelijke Arabische filmmaker van wie een film, The Hour of Liberation (1974) over de guerrilla-oorlog in Oman, geselecteerd werd voor het Cannes Film Festival. Hoewel de film internationale erkenning verwierf, werd hij verboden in de meeste Arabische landen. Voor haar carrière als filmregisseur, studeerde Srour sociale antropologie in Parijs. Vervolgens werkte ze als journaliste en filmcriticus. Het is daar dat haar belangstelling voor de Derdewereldcinema begon. In een interview zei ze: ‘Wij van de derde wereld moeten de ideeën van het filmverhaal gebaseerd op de 19e eeuwse Bourgeois literatuur met haar harmonieuze verplichtingen verwerpen. Koloniale machten hebben onze maatschappijen teveel uiteengereten en gebroken om nog in dit keurig scenario te passen’ Het duurde haar zeven jaar om haar volgende film, Leila and the Wolves (1984), af te maken. Gedurende deze periode moest ze geregeld werken in gevaarlijke omstandigheden. Leila and the Wolves beschrijft de, vaak verborgen, rol van de Arabische vrouw in hedendaags Palestina en Libanon volgens de structuur van ‘Arabian Nights’.

+

Ismael

Een film van Nora Alsharif

kortfilm I 38′ I 2013

Geïnspireerd door een dag in het leven van een Palestijnse schilder, Ismail Shammout (1930-2006). Ismail vertelt het aangrijpend verhaal van een jonge Palestijn die het moeilijk heeft om zijn ouders te onderhouden na hun verbanning naar een vluchtelingenkamp in 1948 door het Israëlische leger. Ondanks het ellendige leven en de verschrikkelijke omstandigheden blijft hij dromen van Rome, waar hij wil leren schilderen. Na één dag en na het verkopen van cake in het treinstation met zijn kleine broer, lopen ze zorgeloos in een mijnveld. Wanneer Ismail de dood van dichtbij meemaakt, en het moeilijk heeft om zichzelf en zijn broer te redden, ontdekken we zijn ware levenskracht.

 

https://www.facebook.com/IsmailFilm