Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
Matzpen - Eye On Palestine Matzpen

Matzpen

Een film van Eran Torbiner

docu I 54′ I 2003

Arabisch, Hebreeuws en Engels gesproken met Engelse ondertiteling

Matzpen, Hebreeuws voor ‘kompas’, was de socialistische organisatie die de kop opstak bij de bezetting van 1967. Het was een minderheidsgroepering, en het aantal actieve leden bedroeg niet meer dan een paar dozijn. Toch was deze anti- zionistische en anti-kapitalistische organisatie een bedreiging in de ogen van de politieke elite van Israel. Meer dan een louter historisch relaas van de organisatie, probeert deze documentaire de hedendaagse strijdpunten door de ogen van de prominente figuren binnen Matzpen weer te geven. Daarbij staan hun ideeën en visies, zowel vroeger als nu, centraal.

 

Eran Torbiner studeerde af in de politieke wetenschappen. Zijn specialisatie is het bundisme, een seculiere, socialistische anti-zionistische ideeënleer. Naast regisseur werkt hij ook als cinematograaf. Zijn twee voornaamste werken zijn ‘Madrid before Hanita’ en ‘Matzpen’. Hij werkt en leeft momenteel in Tel Aviv.

http://www.matzpen.org/english/eran-torbiners-film-about-matzpen/