Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/deb65583/domains/eyeonpalestine.be/public_html/2014/wp-content/plugins/seedprod-coming-soon-pro/inc/class-plugin.php on line 368
The Lab - Eye On Palestine The Lab

The Lab

Een film van Yotam Feldman gevolgd door een Q&A met Ludo de Brabander

Docu I 2013 I 60′

Hebreeuws gesproken met Engelse ondertiteling.

Sinds 9/11 draait de Israelische wapen- en veiligheidsindustrie op volle toeren. Multinationals testen de militaire technologie van de toekomst en verkopen ze vervolgens wereldwijd. The Lab toont hoe de militaire bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zich ontwikkeld heeft van een kopzorg voor Israëlische leiders tot een drijvende kracht achter de Israëlische economie. Overheden over heel de wereld wentelen zich in de hypocrisie en bekritiseren het Israëlische geweld terwijl ze investeren in technologie en expertise ontwikkeld in de regio. Feldman legt met The Lab de relatie tussen ideologie, industrie en politiek bloot op onnavolgbare wijze.

Voor de vertoning zal een kortfilm vertoond worden van Laura Zuallaert, We are all Natan Blanc.

2013 I 18 min16

18 jarige Natan Blanc weigert dienst in het Israëlische leger en belandt in de gevangenis. Natan gaat niet akkoord met zijn regering  en de wijze waarop zij Palestijnen behandelt op de West Bank en in Gaza. Hij komt terecht in een tergend kat-en-muisspel met de militaire rechtbank waarbij hij telkens opnieuw wordt opgeroepen, opgesloten en weer vrijgelaten. De keuze is aan hem: ofwel vervult hij de voor Joden heilige dienstplicht ofwel laat hij zich afkeuren op psychiatrische grond. Ondanks 8 veroordelingen, blijft Natan zijn zaak trouw.

 

http://www.gumfilms.com/lab

Yotam Feldman, geboren in Tel Aviv, studeerde filosofie aan de Universiteit van Tel Aviv en werkte vervolgens als onderzoeksjournalist voor Haaretz waar hij schreef over de relatie tussen militaire operaties en de Israëlische economie. Daar kwam hij tot de conclusie dat er een groter verhaal te vertellen viel. The Lab is zijn eerste film en werd uitgegeven in augustus 2013.

Ludo De Brabander werkt sinds 1995 voor Vrede vzw, een vredesorganisatie met kantoor in Gent. Tegenwoordig is hij er de woordvoerder. Hij publiceert in ‘Vrede’ het tweemaandelijkse tijdschrift van de organisatie. Daarnaast is hij redactiemedewerker van Uitpers, een elektronisch magazine voor internationale politiek en schrijft hij bijdrages voor diverse gedrukte en elektronische publicaties rond vredeskwesties, militarisering en bewapening en het Midden-Oosten. Hij berichtte over de Arabische Lente vanuit Egypte, was in Syrië bij het uitbreken van de burgeroorlog en verblijft met grote regelmaat in Palestina waar hij onder meer politieke inleefreizen organiseert. Hij ontpopte zich als vredesactivist die de coördinatie op zich nam van tal van betogingen, acties en conferenties tegen oorlog en geweld zoals in Palestina. Hij is al jaren lid van de Midden-Oosten-werkgroep van de Noord-Zuid-koepel 11.11.11. Hij is medeoprichter van het film- en kunstenfestival Eye on Palestine.