Eye on Tour

Eye on Tour

EOP ON TOUR

 

 

 

 

 

Eye On Palestine Antwerpen mei 2016

 

>> 7.05.2016 <<<
[lezing] Anja Meulenbelt

16u – De Groene Waterman

kwartovergaza_2-1Inge Neefs gaat in gesprek met Anja Meulenbelt naar aanleiding van haar laatste boek ‘Kwart over Gaza’.

Over het boek: ‘Wanneer er een nieuw bombardement op de Gazastrook is geweest, en de foto’s van dode kinderen over het internet vliegen, volgen berichten over toenemend antisemitisme. Maar gaat het daarbij om antisemitisme of om kritiek op Israël? En wie beslist dat? Waartegen demonstreren de duizenden jongeren, vaak met een moslimachtergrond? Tegen het zionisme? Wat is zionisme? Speelt de houding van Israël tegenover de Palestijnen een rol in de radicalisering van jongeren? Hoe komt het dat moslims verantwoording af moeten leggen voor de gruwelen van IS en Al Qaida, en mensen die opkomen voor de Palestijnen worden uitgemaakt voor antisemiet?’

Anja Meulenbelt (1945) is schrijfster, activiste en voormalig lid van de Eerste Kamer. Ze komt al meer dan twintig jaar regelmatig in de Gazastrook, en heeft meerdere boeken over Israël/Palestina geschreven, waaronder Oorlog als er vrede dreigt.

Inge Neefs (°1983) reisde voor het eerst naar Israël-Palestina in mei 2009. Ze is één van de organisatoren van Belgium to Gaza en auteur van het boek ‘Gaza op mijn hoofd’.

 

 

>> 10.05.2016 <<<
[fictie] Port of memory – Kamal Aljafari

Duitsland, Israël I 58′ I 2009
Arabisch en Hebreeuws gesproken met Engelse ondertitels.
Met Salim Bilbesi, George Khleifi

19u30 – Cinema Zuid

portofmemory

De ooit florerende havenstad Jaffa vormt de achtergrond voor een verhaal van Kamal Aljafari dat begint wanneer de familie van zijn moeder te horen krijgt dat uit huis gezet zullen worden wanneer ze geen bewijs kunnen aanleveren dat het huis waar ze al decennia wonen hen werkelijk daadwerkelijk toebehoort. Deze benarde situatie, die Aljafari met de nodige zwarte humor schetst, is het vertrekpunt voor een portret van het leven in de ooit bloeiende stad die verlaten werd bij de gevechten ten tijde van de oprichting van de staat Israël en die vervolgens decennia van verwaarlozing te verduren had. In de tussentijd werd Jaffa vaak gebruikt als een locatie voor verschillende actiefilms. Terwijl deze films de stad gebruikten als een exotische locatie, zijn ze ondertussen ironisch genoeg een van de belangrijkste bronnen geworden van beelden van de stad zoals ze was.

Kamal Aljafari is een onafhankelijke kunstenaar uit Israël. Hij werkt met film, video, geluid en nieuwe media. Hij werd geboren in Palestina en studeerde af aan de Academie voor Mediakunsten in Keulen in 2003. Films van hem zijn The Roof (2006), Port of Memory (2009) en Recollection (2015). Zijn werk is vertoond op internationale filmfestivals en in kunstgalerijen. Hij won de prijs voor Beeldende Kunsten van de stad Keulen voor het jaar 2004 en ontving verscheidene beurzen van verschillende gerenommeerde kunstacademies wereldwijd. Hij doceerde ‘film’ aan de New School en tussen 2011 en 2013 trad hij op als docent filmregie aan de DFFB Berlijn.

 

 

>> 11.05.2016 <<<
[docu] Area C, system DPolina Medvedeva

Voorpremière
Palestina I 60’ I 2016
Arabisch en Engels gesproken met Engelse ondertiteling.

19u30 Cinema Zuid

Schermafbeelding 2016-04-26 om 09.20.46

In aanwezigheid van de documentairemaakster, met gesprek achteraf.

Opgenomen in 2014-2015 in Al-Ram, Kufr Aqab en de Qalandia, Al Amari en Kaddura vluchtelingenkampen, belicht de documentaire de informele socio-politieke structuren in de noch door Israëlische noch door Palestijnse autoriteiten bestuurde regios. De focus ligt daarbij op de bloeiende ‚grijze’ economie en vormen van zelfbesturing die zich afspelen langs de hoofdweg van Jeruzalem naar Ramallah, zoals de licentieloze winkels en gebouwen, de vaak gestolen auto’s en de op eigen initiatief aangelegde elektriciteit en het riool.

Verteld vanuit het perspectief van de locale winkeliers en van een groep jonge muzikanten, is de film een parallel relaas over zowel dagelijkse worsteling als onbuigzaamheid, over zowel wanhoop als de kracht van het individu, temidden van constant gedruis van driftige ondernemerschap en rap.

 

 

>> 12.05.2016 <<<
[fictie] Mars at Sunrise – Jessica Habie

Palestina – Canada – V.S. I 75′ I 2013
Arabisch, Hebreeuws en Engels gesproken met Engelse ondertiteling.

19u30 Cinema Zuid

mars at sunrise

Een prachtig werk van politieke fictie, geïnspireerd op het leven van een Palestijnse kunstenaar. Mars at Sunrise vertelt het verhaal van een oorlog die gevoerd wordt op basis van de verbeelding. De film portretteert op een abstracte manier het conflict tussen kunstenaars aan weerszijden van de gemilitariseerde grenzen van Israël, en onderzoekt hoe een krachtige, creatieve geest overleeft, en zelfs gedijt onder druk.

Jessica Habie is een regisseuse, afgestudeerd aan NYU Tisch en oprichter van Eyes Infinite Films. Zij werd geboren in Florida en komt uit een joods-Arabische familie met Guatemalteekse achtergrond. Van jongs af aan was ze politiek geëngageerd en organiseerde ze creatieve vredesbetogingen. Ze was erg geïnteresseerd in Palestina en ging er om politieke redenen op zoek naar hoe het conflict creativiteit in Israël en Palestina beïnvloedt. In maart 2011 maakten Jessica en haar creatieve partner Nirah hun eerste fictiefilm in Nazareth. Sinds 2003 produceerde Jessica met haar opgerichte bedrijf ‘Eyes Infinite Films’ vele korte documentaires in Israël en Palestina, waarvan sommige prijzen wonnen op filmfestivals.

 

Eye on tour is ontstaan met de steun van Acod Cultuur en Intal